Dipje? Ik kap ermee!

Woensdagavond. Ik heb een lange dag achter de rug en zit mijn tijd heerlijk nutteloos te verdoen op de bank. Voor de TV en met iPad op schoot.

‘Ping’, er komt een berichtje binnen. Van een lieve, gewaardeerde collega. ‘Hoe gaat het? Lekker bezig!? Ik heb een dipje…’

Ik besluit haar vraag niet te beantwoorden, maar wel in te gaan op het dipje.

Het dipje

En wat blijkt? Ze heeft last van het ‘iedereen kan in 3 maanden een ton verdienen maar ik doe blijkbaar iets fout’-dipje. Van het ‘iedereen gaat op vakantie terwijl de bankrekening blijft vollopen, maar die van mij loopt leeg ook zonder vakantie’-dipje. Het ‘ik heb die opleiding gedaan die voor een moeiteloos gevulde praktijk zorgt, behalve bij mij’-dipje. En ook nog het ‘ik ben zo perfectionistisch en dan doe ik juist niks’-dipje. Dit alles resulterend in het ‘ik kap ermee’-dipje.

En, oh, ik snap hem helemaal.

Gouden bergen

Gouden bergen worden er beloofd. Meer verdienen in minder tijd. Passief inkomen. De wereld aan je voeten. Er wordt nog net geen strak lijf met moeiteloos perfecte make-up en een ‘good hair life’ bij beloofd.

In dat laatste geval zou ik er trouwens direct voor gaan, want dat haar van mij…. Maar goed, niet afdwalen.

Terug naar de gouden bergen. Natuurlijk willen wij die! We hebben het allemaal druk. Wij hebben allemaal een passie voor ons werk. We willen plezier in ons werk. Natuurlijk willen we zoveel mogelijk mensen helpen. En we willen bovenal een fijn leven leiden. En overvloed, ja ook op de bankrekening, is daarbij best welkom.

Tijd, volhouden en niet opgeven

Maar lieve mensen, blijf alsjeblieft ook reëel. Het opbouwen van een bedrijf heeft even nodig. Tijd en inspannng. Na je inschrijving bij de KvK, het online gooien van je website en het ophangen van een poster bij de plaatselijke AH staan te klanten echt niet van ongeduld te trappelen aan je voordeur. En die ene klant die jij hebt geholpen, die vertelt het heus wel door aan een ander als je goed werk hebt geleverd, maar niet aan 100. Als jij 100 klanten hebt gehad, en die vertellen allemaal aan 1 persoon over jouw goede werk… Je begrijpt het al wel. Tijd, tijd, tijd, tijd. Volhouden, volhouden, volhouden. En vooral: niet opgeven.

Ja, je mag de moed een keer in je schoenen voelen zakken. Been there. Ja, je mag jezelf op je hoofd krabben van twijfel: doe ik het wel goed, moet ik links of rechts? Heel herkenbaar. Maar geef het NOOIT op.

Maak een plan!

Maak een plan: waar wil je binnen een jaar staan. En als dat te ver vooruitkijken is voor je: over een half jaar. En om dat te bereiken: wat moet je dan doen? De komende drie maanden, de komende maand, deze week?

Maak je stappen concreet, klein en overzichtelijk. En houd je aan de afspraken met jezelf. Ik beloof je geen gouden bergen, maar wel dat de kans een stuk groter is dat jij jouw doel dan gaat bereiken!

En wil je dit niet alleen doen? Omdat je weet dat je in je eentje in kringetjes blijft draaien? Zoek steun. Van collega’s, van een goede intervisiegroep, of van een coach.

Wil je weten of ik hierin iets voor jou kan betekenen? Maak dan nog vandaag een afspraak voor een gratis doobraaksessie. Ik geef je geheid een paar tips waar je direct mee verder kan!

Weet je welkom!

Dipje